28 października 2016r uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Brzezinach byli na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych – Warsaw Gastro Show.
Z myślą o młodzieży planującej swoją przyszłość w branży gastronomiczno – hotelarskiej podczas trwania targów zaplanowano Strefę Ucznia z bogatym programem warsztatów.
W tej Strefie uczniowie mogli odbyć niezwykłe lekcje, które poprowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej, higieny, środków spożywczych wykorzystywanych w profesjonalnej kuchni, w tym również napojów.
Omówiono następujące tematy:
– możliwości pieców konwekcyjno-parowych;
– wykorzystanie urządzeń typu termo-mix w kuchni restauracyjnej;
– tajniki kuchni molekularnej;
– systemy informatyczne dla gastronomii – praktyczne wskazówki;
– desery w restauracji – półprodukty i ich zastosowanie;
– innowacyjne formy promocji w gastronomii;
– wiedza o winie – wyłącznie dla uczniów pełnoletnich;
– dietetyka jako nauka przyszłości.
Lekcje były opracowane i prowadzone przez managerów wiodących firm z branży.